Do konce dubna dodatečná sleva na vše zlevněné. S kódem DODATECNA5 získáte 5% slevy navíc :-)

Novorozenecké koliky - kde se berou a co pomáhá

Když se zamyslím, asi nenajdu ve svém okolí kamarádku, jejíž miminko by netrápila bolest bříška. Ve větší či menší míře trápí každé miminko. Ne vždy se ale musí jednat o koliku.

colicky-baby

Co je kolika?

Kolika je bolest bříška, která trápí miminka v začátcích jejich života. Začínají zpravidla kolem 1.měsíce a odeznívají zhruba v 3.-4.měsíci. Postihují 15-20% miminek bez ohledu na to, zda je plně kojené nebo krmené umělým mlékem. Představte si především vytrvalý pláč, který přichází nečekaně, bez varování a trvá dlouho a opakovaně. Představte si kroutící se miminko, které křečovitě krčí nožičky. Přidejte k tomu poporodní hormony, probdělé a bezesné noci a máte jasnou představu o tom, co je novorozenecká kolika. Kolika je intenzivní. Je neúprosná, vyčerpávající a srdcervoucí. Malou útěchou je fakt, že nic netrvá věčně, ani kolika. Po pár týdnech, max 2-3 měsících většinou odezní.

Co na koliky pomáhá?

Prevence

Všechno začíná správným kojením. Přiložíte-li miminko správně k prsu a to se s chutí přisaje, spolyká méně vzduchu a bříško pak méně bolí. Po kojení je nutné nechat miminko odříhnout.

Vynechte nadýmavé potraviny - pokud kojíte, vynechte ze svého jídelníčku luštěniny, kapustu, zelí, papriky, rajčata, omezte konzumaci čerstvého pečiva, výrobků z kravského mléka a čokoládu. 

Jako prevenci proti novorozenecké kolice někteří pediatři doporučují nošení miminek v klokance nebo šátku... nám to pomáhalo. Nosila jsem dcerku v šátku denně - ona to měla ráda a já měla volné ruce, ona tak často netrpěla bolestmi bříška a já netrpěla jejím pláčem. Spokojenost na obou stranách. Záda dostávala zabrat, ale stálo to za to.

Když už se kolika dostaví

  • Na české trhu je mnoho běžně dostupných léků, které můžete po poradě s pediatrem vyzkoušet. Tady jsem mimo svou ligu a proto medikamenty nechám stranou, zde se neodvažuji radit :-)
     
  • masáž bříška - miminku prsty jemně masírujte bříško ve směru hodinových ručiček, můžete využít i třešňový polštářek, který jemně po bříšku poválejte. Polštářek je možné použít studený i nahřátý.

    molly_tre
  • teplé obklady - teplé obklady pomáhají - vyzkoušejte řepkový polštářek, který jednoduše nahřejete v mikrovlnné troubě nebo na topení. Řepkové semínko je jemné a má mikromasážní účinky.

rocco_rep

  • teplé koupele

  • poloha na bříšku - můžete vyzkoušet miminko položit na bříško

  • přitahování kolínek k bříšku - položte miminko na pevnou podložku a pomalu mu přitahujte kolínka k bříšku, tím uvolníte plyny, které ho trápí

  • podávání probiotika - nedostatek dostatečného množství střevních bakterií u novorozenců může přispět ke kolice. Probiotika mají pozitivní efekt na trávicí systém a udržují ho v rovnováze. K dostání jsou probiotické kapičky, pro nekojené děti umělá mléka s probiotickou složkou. Vždy se ale poraďte s lékařem!

  • antikoliková lahev - zkuste antikolikové lahve, jsou navrženy ve spolupráci s odborníky na kojení. Pružný konec savičky připomíná mateřskou bradavku a stimuluje přirozený sací reflex miminka. Za mě mohu doporučit lahve Tommee Tippee, můžete vyzkoušet Avent, Suavinex, Twistshake, Lansinoh aj.

  • fenyklový čaj - čaj může pít miminko i kojící maminka

 

Závěrem bych řekla jen jedno - Kolika je neřád, ale my jsme silnější a vydržíme :-) Uděláme vše, aby našim miminkům bylo dobře, i když je to sakra vyčerpávající. Myslete i na sebe a řekněte si o pomoc. Zavolej rodině nebo přátelům, abyste si mohla na chvilku odpočinout. Stačí hodinka nebo dvě, kdy se Vám o miminko postará někdo jiný a vy si vychutnáte to "ticho" a pak hurá zase do boje.