Druhá květnová neděle patří maminkám 💜 Připomeňte jí, jak je pro Vás důležitá. S kódem MAMINKA12 až do neděle 12.5. u nás nakupujete se slevou 12%. Platí na vše nezlevněné a pro koncové zákazníky.

10 slovních her - aby cesta byla v pohodě

deti v autě

Yes ! Dovolená :-) Těšíte se? Já ano, moc. A co cesta ? I na tu se těšíte? Upřímně - já ani ne ... Co si budeme povídat. Cesta bývá dlouhá a úmorná i pro nás dospělé, natožpak pro malé děti. Nezáleží na tom, zda cestujete autem, vlakem, letadlem, do vedlejší vesnice nebo na konec světa. S dětmi se každá cesta neskutečně vleče a udržet si dobrou náladu a neztratit nadšení stojí spoustu sil. Zvláště, když scénář je vždy stejný. Za první zatáčkou začnou padat otázky typu Kdy už tam budem? Jak je to ještě daleko? Já se nudím!  .... a jedou ve smyčce, která se dá poslouchat pět minut, ale 8 hodin? Ani náhodou :-)

Kolikrát to už nezachrání ani mobil nebo tablet ... no, i když ... ale ne, nezachrání :-)

Každý rok hledám nové hry na cesty, aby nám to lépe uteklo. Hrát stále dokola slovní fotbal je nuda.

Tak tady jsou, aby i Vám cesta lépe utíkala. 

1. JDU NA PIKNIK

Základem této hry je znalost abecedy. Nic ale nezkazíte tím, když předškolním dětem budete písmenka abecedy napovídat.

První hráč řekne: " Jdu na piknik a beru si s sebou ... ( něco od A - třeba ananas ) " Pokračuje druhý hráč a zopakuje: " Jdu na piknik a beru si s sebou ananas a ... ( něco od B - třeba brčko )", třetí hráč jde na piknik a bere si s sebou ananas, brčko a  ... třeba cvrčka :-) A tak postupujete dle abecedy pořád dál, dokud se někdo nesplete a nevynechá písmenko nebo si nevzpomene na věc, kterou si s sebou bere. Ten vypadne a ostatní pak mohou hru dohrát nebo mohou začít všichni od začátku. Zapojte fantazii a uvidíte, co všechno si můžete vzít na piknik :-) Čím vtipnější věci si s sebou budete brát, tím větší zábava to bude :-)

2. MÁM ZAHRADU

První hráč nadhodí : " Mám zahradu ( můžete vymyslet cokoli jiného - dům, auto, kamaráda, zvířátko, ... )". Druhý hráč se zeptá : " Jakou zahradu? " a první odpoví : " Pěknou. ( nebo květinovou, malou, krásnou, voňavou, ... )". Tím určil písmenko, které bude pro hru stěžejní. Druhý hráč se zeptá třetího , třetí odpoví a zeptá se čtvrtého atd. Všechny odpovědi musí - v našem případě - začínat písmenkem P.  Můžete si dát časový limit, do kdy musí hráč odpovědět a vymyslet novou otázku nebo můžete hrát bez limitu, jen pro pobavení.

Čí je to zahrada ? - Petrova

Znám ho? - pochybuju

Co na ní roste? - petržel

Komu chutná? - praseti

Jaký má plot? - parádní

3. NA SMOLAŘE

První hráč nahodí písmenko, druhý hráč přidá další tak, aby obě písmena dávala začátek nějakého slova, další hráč přidá třetí písmenko, čtvrtý přidá čtvrté atd. - stále musí jít vytvořit smysluplné slovo ( nejlépe podstatné jméno ). Kdo přidá poslední písmenko, které slovo uzavře, získává trestní bod v podobě písmenka S, druhý trestní bod je M, ... O,L,A,Ř - kdo první získá 5 trestních bodů se stává SMOLAŘem a vypadává. Zvítězí ten, kdo má ve finálovém utkání posledních dvou hráčů nejméně trestných bodů - písmen. 

příklad: první hráč nahodí L , druhý O, třetí K, čtvrtý O, ... až hráči dojdou na konec slova LOKOMOTIVA - hráč který vyslovil A a uzavřel tak slovo, má první trestní bod - tedy písmenko S ze slova SMOLAŘ . Čtvrtý hráč ale klidně mohl říct E místo O, pak by jste zřejmě došli ke slovu LOKET a trestní bod by získal ten, který by vyslovil T . Cílem hry je co nejvíce oddálit konec slova, aby jste nezískali trestní bod.

Trestní bod získává i hráč, který připojí písmenko, díky kterému se nedá ve slově pokračovat. Kdyby čtvrtý hráč přidal např. Ž a nedokázal by ho obhájit, tedy vymyslet slovo na LOKŽ, získal by trestní bod a hra by začala od začátku.

4. GPS

Navigujte děti z bodu A do bodu B. Schválně kam dojdou :-) Začněte třeba:" Představ si, že stojíš u babičky na zahradě. Vyjdeš brankou na ulici a dáš se vpravo. Po 100m zahneš na polní cestu. Půjdeš tak dlouho, dokud nenarazíš na asfaltovou cestu. Na ní zahneš doleva. Mineš autobusovou zastávku. Přejdeš silnici a jsi na místě. Kde jsi ?" Za správný cíl má hráč bod.

Malé děti většinou přemýšlí nahlas, těm občas poradíme, když jdou špatně. Starší děti necháme v duchu dojít až do cíle bez pomoci.

5. PŘÍBĚHY O LIDECH

Vidíte někoho z okýnka auta? Vybaví se Vám někdo, koho jste viděli na vlakovém nádraží, na letišti, kdo stál před Vámi na odbavení do letadla,... ? Začněte odvíjet jeho životní příběh... jak se jmenuje, odkud je, kolik je mu let, mám manželku , má děti, co má rád, kde pracuje, umí zpívat, kam jede, co má v tom kufru, má psa, jak se jmenuje, proč má knírek, kde koupit ty strašné ponožky, má na noze všech pět prstů, ... ? Čím vtipnější a praštěnější historka, tím více děti bude bavit.

6. PRÁVĚ TEĎ

Vyberte si před sebou na cestě vzdálený objekt ( hrad, most, stožár,... ), ke kterému se přibližujete. Zavřete oči a řekněte PRÁVĚ TEĎ ve chvíli, kdy si myslíte, že jste ho minuli. Za trefu máte bod. Můžete hrát všichni najednou  a bod získá ten, kdo byl k objektu nejblíže ( řidič je soudce ) nebo se střídat. Řidiči nehrají :-) A v letadle to také moc dobře nejde :-)

7. PŘEZDÍVKY

Vyberte si osobu z vašeho okolí a vymyslete mu přezdívku, která bude začínat na jeho iniciály.

Dominik Širůček - drsný šnek, šilhavý dudák

Kateřina Nejedlá - květinářka nádherná, kudrnatý netopír

Monika Trnková - Mahulena třpytivá, mrňavá tetička

Tomáš Borový - toulavý bobr, bláznivé tykadlo

8. MÁM RÁD PÍSMENO

První hráč odříkává v duchu abecedu, druhý řekne STOP a na písmenko, které mu první hráč sdělí musí vymyslet co nejdelší větu nebo příběh - všechny slova musí daným písmenkem začínat.

Král Karel kráčel kolem kostela, kde klečely královny koukající kamsi ke kříži, kde kachny klovaly kováře, který kopal krumpáčem kouzelnou kopretinu.

Syn strýčka Stanislava seděl spolu se sestrou své sestřenice Sabinkou. Společně sledovali seriál, stále se smáli, snědli spoustu sušených slimáků se sýrem :-)

9. ŠKRTNI, CO VIDÍŠ

Na tuto hru se musíte lehce předem připravit, ale je to otázka chviličky. Vytvořte stejný seznam na tolik kartiček, kolik je cestujících. Jakmile pak hráč během cesty něco ze seznamu uvidí, řekne to nahlas a může si to škrtnout. Ostatní hráči musí číhat na další příležitost. Ten, kdo první seškrtá všechny položky, vyhrává. Při vytváření seznamu buďte kreativní, ať Vám hra chvilku zabere.

zajíc, komín, modrý dům, vojenské vozidlo, zřícenina hradu, letadlo, motorka, policista, posed, kamenný most, cyklista, pláž ( jedete-li k moři ) atd.

10. Z OKNA JSEM VIDĚL

První hráč řekne:" Z okna jsem viděl ... " a doplní, co jste právě minuli - třeba červený autobus. Druhý hráč zopakuje: " Z okna jsem viděl červený autobus a .... " doplní opět, co jste zrovna minuli - pole vlčích máků. Třetí hráč z okna viděl červený autobus, pole vlčích máků a ... hejno vrabců na obloze, atd. Kdo zapomene, co viděl, získává trestní bod.

Tak co, pomohlo? Doufám, že ano. Máte-li další hry na cesty, sem s nimi :-)