12 tipů jak cestovat s dětmi

cestovanisdetmiCestujeme s dětmi poměrně často. Vyrážíme na krátké jednodenní výlety, na víkendové pobyty, na dovolenou, k rodičům, k přátelům,... . Sbalit se na takovou cestu je náročné, přežít ji ještě náročnější a vůbec nezáleží na tom jak daleko a jak dlouho pojedeme nebo s jak starými dětmi cestujeme

Za první zatáčkou potřebují čůrat - ty, co si umějí říct,  a počůrají se - ty, co si neumějí říct, za druhou zatáčkou mají všechny hlad, přestože snídaly před necelou půlhodinou, za třetí zatáčkou se začnou ptát : „Kdy už tam budeme?“ a za čtvrtou zatáčkou jsou ti menší otrávení jak švábi a bez přestání brečí, a starší si navzájem vyhlásili válku. To vše se děje v uzavřeném prostoru auta a hlasový rozsah dětí je najednou o dvě oktávy vyšší. Vůbec nepomáhá, že se manžel snaží řev vzadu přebít rádiem vpředu.

Asi to máte stejně nebo hodně podobně.  Cestování s dětmi ale nemusí být stresující záležitost. Mám pro Vás několik tipů, jak můžete sobě cestování s dětmi usnadnit a jim zpříjemnit.

U nás to zabírá.

 

Jak zpříjemnit cestování dětem

 

  1. Dejte dětem do ruky fotoaparát – malým i velkým. Na trhu je dnes mnoho dětský fotoaparátů určených pro děti od 3-4let. Jsou robustní a jejich ovládání je jednoduché. Jednak je přimějete k tomu, aby alespoň chvíli pozorovaly své okolí a zaměřily se na to, co je zajímá, a za druhé budete mít na program na večer, kdy si společně pořízené snímky můžete prohlédnout. Budete překvapeni, jak Vaše děti vnímají okolí, získáte celkem jasnou představu o tom, jak Vaše děti vidí svět. Ano, většina fotek bude nepoužitelná, ale mezi obrázky nohou, dětských prstíků, cizích lidí a rozostřených šmouh, narazíte i na pár krásných obrázků do rodinného alba.

       

     b3ec2da0c66604c61d452718bc799e69
Dětský fotoaparát Vtech Kidizoom Connect , cena od 1499,-

 

  1. Použijte veřejnou dopravu - většina dětí miluje cestování vlakem, metrem, tramvají, … Máte-li možnost, alespoň část cesty absolvovat jinak než autem, určitě se této možnosti nezříkejte. Není to tak pohodlné a flexibilní, ale za ten klid to stojí. Takový jednodenní výlet vlakem je sám o sobě pro děti zážitkem.

       

  1. Navrhněte, aby si děti vedly cestovní deník - každý den stačí do obyčejného sešitu napsat 2-3 řádky o tom, kde byly, co dělaly, co jedly, jaké bylo počasí. Do deníku můžou nakreslit obrázek, nalepit vstupenku, pohlednici nebo třeba otisknout turistické razítko. Místo deníku můžete, na každém zajímavém místě které navštívíte, koupit pohlednici a poznámky si napsat na druhou stranu. Nám se osvědčil turistický deník http://turisticky-denik.cz/, děti milují turistické vizitky, které se do něj lepí. Dá se koupit téměř v každém info centru.

 

Můj TIP: Vstupenky a pohlednice dávejte do krabice a jednou za čas z nich s dětmi vytvořte koláž, zarámujte a pověste. Je to krásná vzpomínka z cest.

  1. Zapojte své starší děti do plánování - nejlepší způsob, jak se vyhnout otráveným obličejům vašich starších dětí, je zapojit je do plánování dovolené. Nevytvářejte program sami, děti většinou chtějí úplně něco jiného, než si my rodiče myslíme, že chtějí. Sdělte svým dětem, kam pojedete a požádejte je, aby zjistily, co se v okolí dá dělat a co z toho by je zajímalo. Možná vás překvapí s čím přijdou, třeba se ukáže, že jejich bytí není omezeno jen na Youtube a Instagram.

 

  1. Dejte jim do ruky mapu - je jedno, zda je to mapa velkoměsta nebo plánek ZOO. S mapou vždy přijde pocit důležitosti. Stanovte cíl a nechte se vést svými dětmi.

 

  1. Dovolte, aby si zabalily své vlastní batůžky, ale nezapomeňte na důslednou kontrolu před odjezdem. Sbírka nerostů, kterou si chtěl zabalit náš syn by se nám hodně pronesla :-) Stejně jako mapa dodá i balení svého batůžku dětem na důležitosti. 

 

Jak usnadnit cestování s MALÝMI dětmi sobě

 

  1. Mějte připravenou zásobu slovních her - slovní hry vždy zaberou, alespoň na chvíli. Slovní fotbal, hádanky, Na co myslím?, jazykolamy, Mám zahradu,... hry popíšu v dalším článku, odkaz dodám

 

  1. Buďte app-y - na dlouhých cestách je třeba děti zabavit a k tomu je potřeba samostatná taška plná hraček nebo ... dětská knížka, pastelky a tablet nabitý aplikacemi a hrami vhodnými pro malé děti, což se vejde do kabelky. Při vhodné volbě aplikací a her ( o tom zase v jiném článku ), a pokud budete aktivity uvážlivě střídat, zajistíte dětem kvalitní zábavu a cesta Vám rychle uteče.

 

  1. Označte je - pokud máte v plánu se pohybovat na rušných prostranství jako jsou letiště, nádraží, výstavy, veletrhy, organizované prohlídky, ... napište dětem na ruku číslo Vašeho mobilního telefonu a Vaše jméno. Můžete samozřejmě připsat tel.číslo na náramek se jménem, přívěšek na zip nebo dát lísteček do kapsy, tam ale hrozí, že ho někde dítko vytratí. Já jsem s vým dětem vytvářela tetovačku :-) Je to pro Váš klid. 

 

  1. Mějte u sebe antibakteriální ubrousky - stále mám kamarádky, které na výlety raději nosí v batohu mokrou žínku v igelitovém sáčku ... proč? Vždyť antibakteriální ubrousky jsou tak praktické - na utření rukou, pusy, otření záchodového prkýnka nebo zašpiněné lavičky nebo likvidaci "nehod" různého charakteru. Použít a vyhodit, co pak s žínkou ?

 

  1. Nezapomeňte na léky - bez ohledu na to, zda jsou děti zdravé, dobře jí, hodně pijou, na dovolené je to vždy jinak. Dlouhá cesta, únava, jiné stravování - to jsou faktory, které můžou ovlivnit zdraví Vás i Vašich dětí. Mějte při sobě základní lékárničku s desinfekcí, obvazy, náplastmi, teploměrem a sirupem proti horečce. 

 

  1. Zkontrolujte pasy - dětem do 15 let se vydávají pasy na 5 let. Čas rychle letí, 5 let uteče jako voda. Při cestě do zahraničí musí mít pas všechny děti bez vyjímky. Proč to píšu? Protože loni jsme letěli na dovolenou na Ibizu, před námi na odbavení stála rodina s dvěma chlapci ve věku cca 2 a 4 roky a neměli pro ně pasy. Mysleli si, že stačí, když je mají zapsané v občance-nestačilo a nezmohli nic. Neodbavili je, neodletěli a rozvod byl na spadnutí. Takže - ZKONTROLUJTE SI PASY ! :-)